تاثیرات مخرب دفن زباله ها و تشعشعات هسته ای بر جسم و جان مردم

نگارندگان: نیلوفر. ب / فرناز. ج

 

استفاده از انرژی هسته ای که با شعار دروغینِ “مصارف صلح آمیز” توسط مقامات رژیم ایران همراه است، خطرات و چالش های بهداشتی و زیست محیطی متعددی را با خود در پی داشته است و در آینده تشدید شود، به خصوص زمانی که به کارگیری انرژی هسته ای از قالب کنترل شده خارج شود و اصول ایمنی و حفاظتی مربوطه رعایت نشود.

هر گونه کوتاهی و اهمال کاری در خصوص دفن زباله های اتمی، عوارض جبران ناپذیری برای سلامت انسان و محیط زیست به همراه خواهد داشت. یک انفجار هسته ای ناخواسته یا تعمدی، نشت مواد رادیواکتیو از رآکتور های آسیب دیده یا فرسوده نیروگاه ها یا مراکز فناوری هسته ای، بروز آلودگی رادیواکتیو در حین حمل، جابه جایی و ذخیره سازی سوخت و زباله اتمی و آلوده شدن محیط و افراد درگیر عواقب فاجعه باری خواهند داشت.

 

تأسیسات اتمی آب سنگین اراک
تشعشعات ساطع شده از هسته اتم های رادیواکتیو یا انفجار کنترل نشده ناشی از هم جوشی (fusion) یا شکافت (fission) هسته ای، خطرهایی برای انسان و محیط زیست به دنبال دارد که به خطرات هسته ای (nuclear hazards) معروف است.

 

عوارض انرژی هسته ای:
خطر تجهیزات جنگی
سوانح هسته ای
بیماری پرتوتابی
تاثیرات نامطلوب بر بهداشت و سلامت
تاثیرهای نامطلوب بر حیات گیاهی و جانوری

 

به طور کلی در تماس با مواد رادیواکتیو ۲ نوع آلودگی وجود دارد:

سطح پائین که بیشتر در مصارف پزشکی نظیر رادیولوژی، پرتودرمانی و اشعه ایکس وجود دارد. در این سطح، به دلیل آن که مواد رادیواکتیو، عمر کوتاهی دارند، خیلی سریع از بین می‌روند.

سطح بالا که در اثر حضور در مرکز راکتور هسته‌ای به وجود می‌آید، مواد رادیواکتیوی نظیر اورانیوم، پلوتونیوم و دیگر عناصر رادیو اکتیوی به هنگام شکافت هسته‌ای تولید می‌شوند. بسیاری از عناصر تولید شده در این فرایند نیمه عمر بالایی دارند. بعضی از این مواد تا صدها سال نیز وجود دارند که وجود آنها صدمات جبران ناپذیری را به محیط زیست وارد می‌کند.

 


آثار آلودگي هسته اي بر روی انسان:
الف – اثر بر روی نسل هاي متوالی:

تغيير سرعت موتاسيون ژن هاي سلول هاي جنسي، اساس اثرات نسلي تشعشعات راديو اكتيو است. هر تغييري در ژن ها که موجب تغییر در عملکرد آت ها شود، زيان آور است. «سازمان ملي حفاظت در برابر تشعشعات» امريكا، از نظر ژنتيكي رابطه ميان دوز تشعشعات و اثر آن ها را خطي مي‌داند يعني هر اندازه تشعشعات مواد راديو اكتيو براي انسان مضر می باشد. به بیان دیگر آستانه مجاز برای اشعه يونيزان تعریف علمی ندارد و هر مقدار از آن خطرناک است.

 

اكثر آسيب‌هاي سلول غير قابل برگشت هستند. تغييرات غير عادي روي فرزندان والديني كه در معرض تابش تشعشعات راديو اكتيو قرار گرفته‌اند، در نتيجه آسيب ژنتيكي والدین آن هاست که به ایشان به ارث رسیده است. بسته به جهش ایجاد شده و اینکه چه ژنی را درگیر کرده است عوارض متفاوتی را در پی دارد که می توان به سرطان های فامیلار، عقب ماندگی ذهنی، کودکان ناهنجار و مرده زایی اشاره کرد.

 

ب-اثرات شخصي:
اثر حاد تشعشعات راديو اكتيو، به علت تابش مقدار زيادي اشعه در مدت كوتاهي است؛ مانند حوادث ناشي از عيوب رآكتورهاي اتمي و انفجارهاي اتمي. شدت آسيب سلول ها به مقدار انرژي مجذوب در مدت معين بستگي دارد و حساسيت نسوجي چون مغز استخوان، تخمدان ها و بيضه‌ها نسبت به تشعشعات بيشتر است و می توانند عوارضی مانند سرطان های تک گیر، نازایی و مشکلات پوستی ایجاد کند.

 

به همین جهت، قصد داریم به آمار رو به افزایش سرطان، نازایی، سقط، مرده زایی، عقب ماندگی ذهنی و کودکان ناهنجار در شهرهای قم، اراک، اصفهان و اردبیل اشاره کنیم، که مدتی روی این شهرها پژوهش صورت گرفت، اما انتشار آن ممنوع اعلام شد.

این شهرها در نزدیکی نیروگاه های اتمی قرار دارند و کاملا می توان شواهد تاثیرات مضرر این تشعشعات را بر ساکنین آن ها مشاهده کرد.

 

به نظرمان، انرژی اتمی نه تنها موجب تحریمات سنگین اقتصادی و هزینه های سنگین مالی برای ایران شده است بلکه تاثیرات منفی و جبران ناپذیر خود را بر روی سلامت مردم نیز گذشته است. اگر اقدامات لازم صورت نگیرد، یا رژیم را وادار به توقف اعمال پاید خود نکنیم، با فاجعه انسانی در سال های آتی روبرو خواهیم بود.

500 thoughts on “تاثیرات مخرب دفن زباله ها و تشعشعات هسته ای بر جسم و جان مردم

دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.